Escales

Quan volem dibuixar un objecte perquè es vegi bé, podem trobar-nos amb problemes con el de la mesura de  l’objecte, que pot ser molt gran pel full o massa petit com per dibuixar-lo amb exactitud. Quan cal, les mesures s’augmenten o es redueixen mantenint una relació constant entre les mesures del dibuix i les que té realment la peça. Aquesta relació de semblança s’anomena escala.

L’escala s’indica mitjançant nombres que comparen la mesura de l’objecte real amb el dibuix. Aquests nombres solen ser una parella que conté un 1 1 un altre nombre que indica que tan gran és la diferència de mida; per exemple 1:1, 1:2,5. El primer número fa referència a la mida del dibuix i el que segueix als dos punts, a la mida de l’objecte real.

Escala natural. Es fa servir quan l’objecte que hem de dibuixar té unes mesures que permeten observar-ne prou bé els detalls tot dibuixant-lo igual que la realitat; és a dir, les mesures del dibuix són les mateixes que les de l’objecte (escala 1:1).

Escala de reducció. Es fa servir quan les mesures del dibuix són més petites que les de l’objecte. Algunes de les escales de reducció normalitzades són 1:2,5, 1:5, 1:10, 1:20, 1:50, 1:100, 1:200, 1:500 i 1:1.000. S’utilitza quan l’objecte que s’ha de dibuixar és molt gran, com per exemple un cotxe, un edifici o una ciutat.

Escala d’ampliació. Es fa servir quan les mesures del dibuix són més grans que les de l’objecte. Les escales d’ampliació normalitzades són 2:1, 5:1 i 10:1. S’utilitza quan l’objecte que hem de dibuixar és molt petit i nos es poden veure els detalls si es dibuixat.

Agustín Fernández, Ana Puig, Naiala Brasó y Javier V-A

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A <span>%d</span> blogueros les gusta esto: